1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Alamos Gold Kazdağları’ndan Çekilecek Mi?

Alamos Gold Kazdağları’ndan Çekilecek Mi?

Türkiye’nin son yıllarda, gözler önünde kanayan yaralarından biri haline gelen Kazdağları’nda altın hareketliliği sürüyor. Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin Türkiye ayağı Doğu Biga Madencilik şirketi, Kazdağları’nı terk etmeyeceğini, şirketin Kirazlı altın madeni adına 60 yıllık ruhsat hakkının olduğunu ifade etti ve bu açıklama üzerine Kazdağları Ekoloji Platformu, yeni bir açıklamada bulundu.

Alamos Gold Kazdağları'ndan Çekilecek Mi?

Kanada merkezli madencilik şirketi Alamos Gold’un Türkiye şubelerinden Doğu Biga Madencilik şirketi genel müdürü Ahmet Şentürk, Kirazlı altın madeni adına şirketin 60 yıllık ruhsat hakkı olduğunu ifade etti ve Kazdağları’nı terk etmeyeceklerini söyledi. Ruhsat süresi dolmasına rağmen Doğu Biga Madencilik şirketinin böyle bir karar alması ve açıklamada bulunması sonrasında Kazdağları Ekoloji Platformu, şirket hakkında açıklama yaptı. Yapılan CİMER başvurusu sonrası verilen yanıtta Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, bölgenin rehabilite edilmesi ve şirketin izin iptallerinin gerçekleşeceğini, bunun için de bölgede çalışmaların başlayacağını ifade etmişti. Bunun üzerine Doğu Biga Madencilik şirketi genel müdürü Ahmet Şentürk “Kazdağları’ndan hiçbir yere gitmiyoruz, altmış yıllık ruhsatımız var. Türkiye Cumhuriyeti’ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız” ifadelerini dile getirmişti.

Şirketin Hukuka Aykırı Davrandığı İddia Edildi

Doğu Biga Madencilik şirketinin, Kazdağları’nı terk etmeyeceğini açıklması üzerine Kazdağları Ekoloji Platformu’ndan gelen açıklamada “Şirket, çoktan ayağının altından kaçmış bulunan hukuki zemini tahkim etme kaygısı ile art arda açıklamalar yapmaya başladı. Kazdağları’mıza sadece para gözüyle bakan şirketin, halkın bu projeyi istemediğini açıkça göstermesine rağmen böyle bir açıklama yapmasını kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklama ile birlikte Kazdağları Ekoloji Platformu, Doğu Biga Madencilik şirketinin Kazdağları’ndaki faaliyetleri için aldığı 10 yıllık işletme ruhsatının 13 Ekim 2019 tarihinde dolduğunu vurguladı ve “Temdit sürecinin hala sürdüğünü iddia eden şirket, hukuka aykırı davranmaktadır” açıklamasını yaptı.

Platform, Şirketin Kasım 2019’da Hukuksal Hakkını Yitirdiğini Söyledi

Kazdağları Ekoloji Platformu, şirketin ayrıyeten ruhsat uzatma hakkının da kalmadığını, söz konusu işlemler için, temdit yapılma süresinin “ruhsat süresi dolduktan sonra en geç bir ay” olarak belirlendiğini belirtti ve Ekim 2019’da 10 yıllık işletme ruhsatı sonlanan şirketin, Kasım 2019 döneminden sonra ruhsat uzatma imkanının ortadan kalktığını hatırlattı. Platform tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada “Süresi dolduğu halde uzatılmayan işletme ruhsatı hukuksal varlığını kaybetmiştir” ifadelerine yer verildi. Platform tarafından yapılan açıklamanın devamında, Doğu Biga Madencilik şirketinin söz ettiği 60 yıllık ruhsat konusunun da bir “aldatmaca” olduğu ifade edildi. Söz konusu açıklamada, Maden Kanunu 24. madde 3. Fıkrası işletme ruhsatları işaret edildi.

Platformdan “60 Yıllık Ruhsat” İddialarına İlişkin Açıklama

Doğu Biga Madencilik şirketi genel müdürü Ahmet Şentürk’ün, 60 yıllık işletme ruhsatlarının olduğunu açıklaması üzerine, platformdan gelen açıklamada Alamos Gold / Doğu Biga şirketlerinin, Kirazlı’daki ruhsat süresini temdit etmediği ve bu sebeple hükümsüz olduğu belirtildi. Platform konuya ilişkin olarak “Şirketin bölgede değil altmış yıl, altmış günlük hukuku dahi kalmamıştır” açıklamasını yaptı.