1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. BM: 34 Milyon İnsan Akut Açlık Sınırında

BM: 34 Milyon İnsan Akut Açlık Sınırında

Dünyanın hala kanayan yarası olan akut açlık ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) tarafından önemli bir uyarı yapıldı. BM tarafından yapılan uyarıda, önümüzdeki birkaç ay içinde akut açlığın 20’den fazla ülkede artacağı bildirildi. Dünya Gıda Programı (WFP) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan bir rapora göre Güney Sudanlı ve Yemenli aileler halihazırda açlık mücadelesi vermeye devam ederken, Covid-19 salgınına bağlı olarak artan ekonomik kayıplar sebebi ile küresel anlamda tahmini 34 milyon insan açlıktan etkilenecek.

BM: 34 Milyon İnsan Akut Açlık Sınırında

Uzun yıllardır tüm dünyanın gözü önünde devam eden akut açlık problemi, gün geçtikçe maalesef artış göstermeye devam ediyor. Özellikle Afrika ülkelerinin birçoğunda dünyanın gözü önünde süren açlık sorununa ilişkin olarak Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bir uyarı yapıldı. Akut açlık, gıda yetersizliğinin artık ölümcül ve kronik boyutlara gelmesi anlamına geliyor ve akut açlık; iklim şokları, askeri ya da sivil çatışmalar, ekonomik yetersizlik ve Covid-19 salgını ile yönlendiriliyor. Ayrıca dünyanın bazı bölgelerinde akut açlık sorunu, çöl çekirgelerinin de etkisi ile ortaya çıkan büyük kıtlıklar ile kendisini gösterebiliyor. BM, önümüzdeki birkaç ay içinde 20’den fazla ülkede açlığın artacağını bildirirken, Dünya Gıda Programı (WFP) ve Gıda Tarım Örgütü (FAO) tarafından da açlık ile ilgili olarak bir rapor yayınlandı. Yayınlanan raporda, Güney Sudanlı ve Yemenli ailelerin halihazırda açlık ile mücadelesi devam ederken, küresel anlamda Covid-19 salgınına bağlı olarak artan ekonomik kayıpların da etkisi ile tahmini olarak 34 milyon insanın açlıktan etkileneceği belirtildi.

34 Milyon İnsan “Açlıktan Bir Adım Uzakta”

WFP ve FAO tarafından yayınlanan raporda, dünyanın yeni açlık noktaları açıklandı. Raporda, Güney Sudanlı ve Yemenli ailelerin akut açlık ile mücadelesinin devam ettiği vurgulandı ve tahmini olarak 34 milyon insanın da “Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması” (IPC – 4) olarak bilinen “açlıktan bir adım uzaklıkta” anlamına gelen, acil açlık seviyesi ile mücadele içinde olduğu ifade edildi.

Covid-19’un Ekonomik Etkisi

Öte yandan WFP ve FAO tarafından yayınlanan raporda, Covid-19 salgınının ekonomik etkisine ve bu etkilerin en şiddetli görüldüğü bölgelere de yer verildi. Raporda, salgından dolayı Latin Amerika’nın ekonomik düşüşten en çok etkilenen bölge olduğu ve bu bölgede toparlanmanın en yavaş şekilde olacağı ifade edildi. Bir diğer yandan Lübnan, Suriye, Yemen ve Ortadoğu’nun kurlarındaki hızlı değer kaybı ve artan enflasyonunun çok ciddi ölçülerde etkilendiği aktarıldı.

FAO Genel Müdürü Dongyu’nun Açıklamaları

Gıda Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdürü Qu Dongyu yayınlanan rapor sonrası konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Dongyu açıklamasında “Yaşanan acının ölçüleri endişe verici, şimdi harekete geçmek ve hayat kurtarmak, insanların geçim kaynaklarını korumak ve en kötü duruma karşı tedbir almak için hızlı davranmak herkesin görevidir” sözlerine yer verdi. Dongyu açıklamalarında ayrıca Ekim ayından bu yana akut açlığın birçok bölgede başladığını, zaman karşı koyulması ve yerel gıda üretiminin korunması ve artırılması gerektiğini ifade etti.