1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. İngiltere Aşılamada Dönüm Noktasına Ulaştı

İngiltere Aşılamada Dönüm Noktasına Ulaştı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından ülke içinde 15 milyon kişiye Covid19 aşısı yapıldığı belirtildi ve aşılama programında da önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığı ifade edildi. Yeni programda da aşılamalar hızlı bir şekilde devam edecek.

İngiltere Aşılamada Dönüm Noktasına Ulaştı

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını yüzünden zor günler geçirmekte olan İngiltere’de koronavirüse karşı aşılar tüm hızıyla devam ediyor. Konuyla ilgili olarak en son açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyunu bilgilendirdi. Yaptığı açıklamada İngiltere’ye geçen yıl Aralık ayında ulaşan ilk aşıların ardından şimdiye kadar ülkede 15 milyon kişinin aşılandığını ifade etti. Johnson ayrıca İngiltere’nin büyük bir başarı gösterdiğini ve ulusal aşılama programında önemli bir dönüm noktasına vardığını da ifade etti.

Johnson ayrıca İngiltere’de yer alan Ulusal Sağlık Servisi hastaneleri NHS, sağlık ocakları GP, kiliseler, eczaneler ve camilerde koronavirüs aşılarının da uygulandığını, bu aşıların ise doktor, hemşireler ya da tıp eğitimi almış kimseler tarafından yapıldığını kaydetti.

Birlikte Başardık Vurgusu

Johnson Birleşik Krallık genelinde başarıyla yürütülen aşılama çalışmalarını hep birlikte başardıklarını ifade etti. Aşılama için ulusal bir çaba gösterildiğini ifade ederek “bunu hep birlikte yaptık” diyen Jonhson ayrıca “bu önemli başarıya ulaşmamızda yardım eden herkese teşekkür ediyorum, böylesi bir başarının parçası olduğunuz için kendiniz ile gurur duyabilirsiniz,” dedi. Aşı olanlara ayrıca teşekkür eden Johnson ayrıca kamu sağlığının da korunmasını sağladıkları için aşı olanların ayrıca tebrik edilmesi gerektiğini belirtti.

Johnson bunun yanında şimdiye kadar İngiltere’de Sağlık Bakanlığı kapsamında belirlenmiş olan birinci aşı önceliği grubunda yer alan herkesin aşısının yapıldığını belirtti. Aşı önceliği olup da henüz aşılanmayan kimselerin de Ulusal Sağlık Servisi’ne başvuru yapmaları gerektiğini açıkladı. Açıklamalarına “daha gidilecek çok yol var ve bu yolda zorluklar da olacak,” diyen başbakan, şimdiye kadar yapıldığı gibi kalan yolda da özveri ile hareket edileceğini açıkladı.

Yeni Zelanda’da Kısıtlamalar Geri Geldi

Öte yandan Yeni Zelanda’da ise yeni koronavirüs vakasının görülmesi ardından sokağa çıkma kısıtlamalarının tekrar getirildiği açıklandı. Üç gün sürecek kısıtlamalar kapsamında herkesin evde kalması gerektiğini ifade eden Başbakan Jacinda Ardern, vakaların tespitinin zor olduğu gerekçesi ile böyle bir karar aldıklarını belirtti.

Yeni Zelanda özellikle bir ada ülkesi olması sebebiyle uzun bir süre virüsten korunmayı başarmıştı. Beş milyon nüfusa sahip olan ülkede sadece 2 bin 300 vaka ve toplamda da 25 ölüm görülmüştü. Yeni Zelanda virüs ile mücadelesinde aldıkları yolu özellikle İngiltere Başbakanı Boris Jonhson ile de paylaşmış ve İngiltere’nin de nasıl bir seyir izleyeceğine yönelik fikir sahibi olmasını sağlamıştı.

Ancak ülkede yeni koronavirüs vakasının tespit edilmesi sonrasında kısıtlamalar tekrar gündeme getirildi ve üç günlük süre boyunca sokağa çıkma yasağı getirildi.