1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Meteorolojiden Kara Kış Uyarısı, Soğuk Kapıda

Meteorolojiden Kara Kış Uyarısı, Soğuk Kapıda

Meteoroloji Genel Müdürlüğü kar yağışları ve hava sıcaklıkları ile ilgili yeni tahminlerini paylaştı. Meteoroloji uzmanları tarafından yapılan açıklamada cuma günü itibari ile Türkiye genelinde soğuk hava dalgasının etkili olmasının beklendiği açıklandı. Soğuk hava dalgasının etkisi ile cuma günü başlayacak kar yağışlarının tüm Türkiye’de etkili olması bekleniyor. Meteoroloji uzmanları hava olaylarına yönelik meteorolojinden gelen uyarıların dikkate alınması gerektiği ve internetteki gerçek olmayan meteoroloji haberlerinin dikkate alınmaması konusunda vatandaşlar uyardı.

Meteorolojiden Kara Kış Uyarısı, Soğuk Kapıda

Türkiye’de cuma günü itibari ile yoğun kar yağışı başlaması bekleniyor. Uzmanlar gelecek kar yağışlarının 1987, 2002 ve 2004 yıllarındaki kadar yoğun olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu yağışlar ile son dönemlerde Türkiye’nin en önemli problemleri arasında yer alan susuzluk tehlikesinin aşılması bekleniyor.

Dünyanın küresel problemlerinden biri olan küresel ısınma son dönemlerde daha belirgin şekilde etkilerini göstermeye başladı. Türkiye’de iklim değişikliğinin sonuçlarından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Bilindiği gibi bu sene yağış oranlarında ciddi düşüşler meydana geldi. Geçtiğimiz senelerde bu dönemlerde 3 metreye kadar ulaşan kar yağışları bu sene ise gerçekleşmedi.

Cuma Günün Kar Yağışları Başlıyor, Ülke Genelinde Etkili Olacak

İklim değişikliğinin etkileri arasında yer alan küresel ısınma ve kuraklık tehlikelerinin endişe yaratmaya devam ettiği bugünlerde meteoroloji uzmanları hava sıcaklıkları ile ilgili yeni açıklamada bulundu. Cuma günü itibari ile ülke genelinde hava sıcaklıklarının düşmesinin ve yoğun kar yağışlarının başlamasının beklendiği açıklandı. Soğuk hava dalgasının etkisi ile başlayacak kar yağışlarının uzun süre etkili olması bekleniyor. Soğuk hava dalgasının cuma gününden itibaren hava sıcaklıklarını 5 ile 15 derece arasında düşürmesi bekleniyor.

Prof. Dr. Hüseyin Toros: Meteoroloji Genel Müdürlüğü Uyarıları Dikkate Alınmalı

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros cuma günü soğuk hava dalgasının etkili olmaya başlayacağını belirttiği açıklamasında Türkiye’de soğuk hava dalgasının gelmesi ile yaşanacak sistem değişikliği esnasında şiddetli rüzgarın yanı sıra don ve buzlanma olaylarının da yaşanabileceğine dikkat çekerek konu ile ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıların dikkat alınmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Kuzey Avrupa’daki Soğuk Hava Dalgası Türkiye’ye Taşınacak

Newcastle Üniversitesi Araştırmacısı Atmosfer Bilimci Dr. Abdullah Kahraman ise Kuzey Avrupa bölgesinde şuanda etkili olan soğuk hava dalgasının Doğu Avrupa’yı oradan da Balkan’lara ve Türkiye’ye taşındığını aktardı. İngiltere ve Hollanda’da bu soğuk hava dalgasının yoğun yağışlara neden olduğunu belirten Kahraman Türkiye’de de aynı etkiyi göstermesinin beklendiğini açıkladı.

Abdullah Kahraman: Tulpar Fırtına Diye Bir Soğuk Hava Dalgası Yok

Dr. Abdullah Kahraman açıklamalarında son dönemlerde sosyal mecralar üzerinden kendisi meteoroloji uzmanı olarak tanıtan birçok kişinin ortaya çıktığını ve Tulpar fırtınasından bahsedildiğini belirterek bunların gerçekliği olmadığını açıkladı.