Sağlık müstehaklık verileri, Sosyal Güvenlik Kurumları’na özel bir başvuru gerektirmeden E-Devlet internet sitesi veya mobil uygulama sayesinde vatandaşların kolay bir şekilde elde edebileceği bir döküman haline gelmiştir. E-Devlet platformuna T.C kimlik numarası ya da PTT’nin vermiş olduğu şifre ile giriş yapıldığında SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı gibi sosyal güvenceleri ortak olarak bir araya getiren SPAS uygulaması sayesinde tüm verileri tek bir ekranda görebilirsiniz. SGK provizyon belgesi almak için izlenilecek adımlar şunlardır:
- İnternet tarayıcısı ya da mobil uygulama üzerinden E-Devlet’e giriş yapmak.
- Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçmek.
- Ortak (4A/4B/4C) başlığı altındaki SPAS Müstahaklık Sorgulama’yı seçmek.
SGK Sağlık Provizyon Aktivasyon Nedir?
SPAS , 2012 yılında geliştirilen SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’nı tek çatı altında birleştiren bir yazılım uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde genel sağlık sigortası bulunanlar ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık aktivasyon işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumları’na müracaat etmeye gerek kalmadan gerçekleştirilebilmektedir. Sağlık sigortası aktiflik işlemleri, sağlık hizmetlerinden yararlanılması için gereken bütün bilgileri barındıran bir platformdur. SPAS uygulaması sayesinde otomatik olarak sisteme işlenen veriler şunlardır:
- Yeni doğan çocuklar,
- Yeni bir işe başlayanlar,
- Genel Sağlık Sigortası başlayanlar,
- Yeni evlenenler ya da boşananlar,
- Yeni emekli olanlar,
- İşten çıkarılanlar ve hayatını kaybedenler.
SGK Borç Sorgulama İşlemli Nasıl Yapılır?
Çalışan kişilerin emekli olabilmesi için gereken prim ödemesi yapması gerekmektedir. SGK prim ve borç ödemeleri 4A, 4B ve 4C’ye göre değişkenlik göstermekle birlikte hepsi tek ekranda E-Devlet üzerinden görüntülenmektedir.
Sigorta borç ve prim sorgulama prosedürü şu şekilde yapılmaktadır:
- İnternet tarayıcısı ya da mobil uygulama üzerinden E-Devlet’e giriş yapmak.
- Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Sorgulama bağlantısını seçmek.
SGK Numarası Nasıl Öğrenilir?
Sosyal Güvenlik kodu, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan kişilerin kurum üzerinden işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlayan sicil numarasıdır. SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı üzerinden sigorta hizmeti alan bütün vatandaşların sigorta durumlarının takibi, prim ödemelerinin gerçekleşmesi, emeklilik durumu ile ilgili bilgi edinme ve SGK provizyon sorgulama gibi işlemlerini SGK numarası yapabilmektedir. Çalışan kişiler için oldukça önemli olan SGK numarasına erişme işlemleri şu şekildedir:
- E-Devlet platformuna giriş yapmak.
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na giriş yapmak.
- Karşılaşılan ekranda hangi sigorta primi ödeniyorsa onu tercih etmek(4/A,4B veya 4C).
SGK numarası internet üzerinden temin edilebildiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dairesinden de öğrenilebilmektedir. SGK numarası 12 haneden oluşmaktadır. Bunun ilk 6 hanesi saymanlık numarasını ifade etmektedir ve son 6 hanesi ise kurum numarası olarak ifade edilmektedir.
GSS Nedir ve Prim Borcu Nasıl Öğrenilir?
Gss, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayan SGK Zorunlu Sigorta olarak adlandıran sigorta çeşididir. Toplum içerisinde Genel Sağlık Sigortası olarak bilinen bu sigorta çeşidinin özellikleri şunlardır:
- 18 yaşını geçen tüm vatandaşlar katılabilmektedir.
- Hastane ve yoğun bakım hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
- 18 yaşını doldurmuş ancak çalışmayan kişiler belirli bir ücret karşılığında bu hizmetten faydalanabilmektedir.
- Türkiye Cumhuriyeti içerisinde bulunan yabancı uyruklu kişiler de bu hizmetten yararlanabilmektedir.
- Stajyer avukatlar ve işsizlik ödeneği alan vatandaşlar GSS hizmetinden faydalanabilmektedir.
- Genel sağlık sigortasından yararlanmak isteyen kişilerin başvuru için form doldurmaları, kimlik belgesi ve fotokopisi gerekmektedir.
Başvuru için doldurulan formun ilgili vergi dairesinde onaylatılması ve GSS’den yararlanmak isteyen kişinin ikametgah adresini belirtmesi gerekmektedir. Tüm belgeler eksiksiz tamamlandığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na teslim edilmesi gerekmektedir. GSS prim ve SGK provizyon borcu E-Devlet kapısı üzerinden öğrenilmektedir. E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra kurumlar seçeneği üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilir ve hizmetler arasında Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama seçeneği üzerinden bilgi edinilebilir.