1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Sokağa Çıkma Yasağında Yeni Genelge

Sokağa Çıkma Yasağında Yeni Genelge

30 kasımdan bu yana uygulanmaya devam eden sokağa çıkma yasağı ile ilgili İçişleri Bakanlığı yeni genelge yayınladı. Yeni genelge ile sokağa çıkma uygulaması esnasında istisnanın sadece muafiyet sebebi ile kısıtlı olmasına karar verildi. Genel muafiyetin artık söz konusu olmayacağı açıklandı.

Sokağa Çıkma Yasağında Yeni Genelge

Türkiye’de artan vaka ve ölüm sayılarının ardından virüsün yayılımını önlemek ve sosyal izolasyonu sağlamak için 30 kasım tarihinde gerçekleştirilen kabine toplantısı ile sokağa çıkma yasaklarının kapsamı genişletilmişti. Daha öncesinde sadece hafta sonları belirli saatler arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının hafta içi günlerde 21.00 ile 05.00 arasında ve hafta sonu günlerde de tüm gün uygulanmasına karar verilmişti. Kabine toplantısında alınan bu kararlar 30 kasım akşamı İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile kamuoyuna duyuruldu ve yasakla ilgili ayrıntılarda açıklandı. Sokağa çıkma yasağından üretim, tedarik, imalat ve lojistik alanlarında işlerin aksamaması ve sağlık, tarım ve orman alanlarında sürdürülebilirliğin gerçekleşmesi için bu alanlarda görevli kişilerin muaf tutulmasına karar verilmişti. Bugün İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı yeni genelge ile bu yasaklar ve muaf olan gruplar tekrar hatırlatılarak genelgeye yeni eklemeler yapıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği genelgede sokağa çıkma istisnasının kötü niyetli kullanıldığı belirtildi ve konu ile ilgili alınan yeni önlem 81 ilin valiliğine bildirildi. İçişleri Bakanlığı gönderdiği genelge ile istisna kapsamının sadece muafiyet sebebi ile kısıtlı olacağını ve bunun dışındaki kişilerin idari ceza alacağını belirtti.

Sokağa Çıkma Yasağında Genel Muafiyet Söz Konusu Olmayacak

İçişleri Bakanlığı bugün 81 ilin valiliğine “Muafiyetlerin Kötüye Kullanılmasının Engellenmesi” isimli genelge gönderdi. Sokağa çıkma yasağında istisnaların muafiyet sebeplerini kötüye kullandıklarını ve art niyetli davranan vatandaşların olduğunun açıklandığı genelgede istisna süresinin kişilerin muafiyetleri ile sınırlı olmasına karar verildiği açıklandı.

Sokağa Çıkma Uygulamasında Muafiyet Art Niyetli Kullanılıyor

İçişleri Bakanlığı son dönemde sokağa çıkma muafiyetlerinin bazı art niyetli kişiler tarafından kötüye kullanıldığına dair bilgilendirme aldığını belirttiği genelgede durumu bazı örneklerle açıkladı. Hastane randevusu alıp randevu yerine başka yerlere giden vatandaşların bulunduğunu ya da iş yerinde çalışma belgesi göstererek dışarı çıkan ancak o gün mesaisi olmayan vatandaşların bulunduğu belirtilen genelgede bu kötü niyetli muafiyet kullanımının önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı belirtilen sebeplerle sokağa çıkma yasağı esnasında muafiyet tanınacak kişilerin gittikleri yerlerin ve saatlerin muafiyet nedeni ile sınırlı olmasına karar verdi. Söz konusu çalışma izni ya da hastane randevusu ile genel muafiyet uygulanmayacak. Yasak süresindeki istisna muafiyet sebebi ile sınırlı olarak değerlendirilecek.

Muafiyet Sebebi İle Uyumlu Hareket Etmeyenlere İdari Yaptırım Uygulanacak

İçişleri Bakanlığı genelgede muafiyet nedeninden bağımsız hareket eden kişilere ceza uygulanacağını da belirtti. Muafiyet nedeni ile bulunduğu konum ya da saat aralığı arasında bağ bulunmayan kişilere idari yaptırım uygulanacak.

Yorum Yap

Yorum Yap