1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Trakya Tarlalarında Ağır Metaller Yetişiyor

Trakya Tarlalarında Ağır Metaller Yetişiyor

Buğday tarlalarından alınan numunelerin incelenmesi ile Trakya Bölgesindeki toprak kirliliği ortaya koyuldu. Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifine ait olan 2.8 milyon metrekarelik tarım arazisinde normal sınırların 2,1 katı üzerinde nikel ve 17,6 katı oranında krom metallerine rastlandı. Ağır metallerin zehirlediği tarım arazilerinin tarımsal niteliklerini kaybettiği belirlendi.

Trakya Tarlalarında Ağır Metaller Yetişiyor

Milliyet Gazetesi Yazarı Mert İnan’ın haberine göre Trakya bölgesinde sanayileşme ile birlikte oluşan çevre kirliliği son noktasına ulaştı. Ergene İlçesine bağlı Marmaracık mevkiinde faaliyette olan Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifine Kooperatifi’ne ait olan 2.8 milyon metrekarelik tarım arazisinde analistler tarafından yapılan inceleme sonrası tarım topraklarının ağır metaller dolayısıyla zehirlenerek tarım arazisi niteliklerini kaybettiklerini belirlendi. 3 yıl önce tarım arazisi üzerinde sanayi tesisi kurulamaz şeklinde karşı çıkılması ile başlayan ÇED sürecinin başlatıldığı 15 şubat tarihinde ilan edildi. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aydın Adiloğlu, Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sevinç Adiloğlu ve Araştırma Görevlisi Yusuf Solmaz tarafından bilirkişi teknik raporu hazırlandı. İki hafta süre önce askıya çıkan rapor ile buğday tarlaları ile kaplı alanın ağır metaller ile zehirlenmiş olduğu belirtildi.

Çimlenme Engellenirken Canlı Sağlığı da Tehlike Altında

İnceleme yapılan 2.8 milyon metrekarelik tarım arazisinde normal sınırların 2,1 katı üzerinde nikel ve 17,6 katı oranında krom metallerine rastlandığı bilirkişi raporunda yer aldı. Tarımsal niteliğini kaybeden arazilerde organik madde miktarının yüzde 85’lik kısımda yüzde 15’in altında olduğu belirtilirken, krom kirliliği tohumların çimlenmesini engellerken arazilerde yetiştirilen bitkilerin bünyesinde yer alan krom ve nikel metallerin canlı sağlığını tehlikeye attığı vurgulandı.

Bilirkişi Raporu Bölgedeki Tüm Sorunlara Işık Tutuyor

Verilen bilirkişi raporu ile tarımsal niteliğini kaybeden topraklar işaret edilirken bu etkinin bölgenin tamamına yayılmış olabileceği görüşler arasında yer aldı. Konuyla ilgili olarak Çevre ve Sağlık Komisyona Başkanı Murat Sevgi, incelenen arazilerin devamında büyük ölçüde buğday tarlalarının bulunduğunu projeye itiraz edilmesiyle ortaya çıkan sonucun Trakya bölgesindeki hem toprak hem su kirliliği sorularına ışık tuttuğunu söyledi. Kirliliğin bölgenin tamamında var olduğunu belirten Sevgi, çevre yolu ve sanayi tesisleri ile çevrelenen arazilerin bilinçli olarak kirletilmiş olabileceğini vurguladı.

Birçok Hastalığa Ortam Hazırlıyor

Trakya bölgesinde görülen kirlilik üzerine değerlendirme yapan üroloji ve patoloji uzmanı Osman İnci, kirliliğe neden olan krom, nikel, demir, sülfat gibi ağır metaller ve toksik maddelerin başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirtti. Topraktaki ağır metallerin yetiştirilen ürünleri sürekli tüketen insanlarda böbrek, mesane ve prostat kanserine neden olduğunu söyledi. Tümörlü hasta sayılarının 3 katına ulaştığını söyleyen İnci, durumun iç açıcı olmadığını ve etkilerin devam ettiğini belirtti.