1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. BM’den “Kırım İşgaline Son Verin” Kararı

BM’den “Kırım İşgaline Son Verin” Kararı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Rusya’nın Ukrayna ve Kırım üzerindeki faaliyetlerini kınayarak konu ile ilgili karar aldı. Kararda Rusya’nın Kırım topraklarından çekilmesi gerektiği ve Ukrayna’nın işgaline son verilmesi yer aldı. Birleşmiş Milletler alınan kararın dünya kamuoyunun görüşünü yansıttığını açıkladı.

BM'den "Kırım İşgaline Son Verin" Kararı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan Rusya kararı çıktı. Rusya’nın Ukrayna ve Kırım üzerindeki işgal faaliyetlerini sonlandırması gerektiğine dair alınan kararda, Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı davrandığı belirtildi. Rusya’nın Kırım’daki varlığına son vermesini ve Ukrayna’nın işgalinin sonlandırılması gerektiğini belirten Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konu ile ilgili destek çağrısında da bulundu.

Toplam 193 üyesi olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oy çokluğu ile Rusya’nın Kırım ve Ukrayna işgallerine son vermesini istedi. Bağlayıcı olmaya kararda oy kullananların 63’ü onay verirken, 17’si ise kararı onaylamadı. Bununla beraber 62 üye ise çekimser kaldı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Rusya’nın kınanmasının ve kararın alınmasının ardından Rusya’nın Kırım ve Ukrayna’daki faaliyetlerini durdurması yönündeki kararın dünya kamuoyunun görüşünü yansıttığı açıklandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu karar için destek çağrısında da bulundu.

Rusya’nın Kırım’dan Çekilmesi İçin Destek Çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Rusya ile ilgili aldığı kararda ülkenin Kırım ve Sivastapol kentleri üzerindeki işgal faaliyetleri kınanda. Kırım’ın işgalinin tanınmadığının açıklandığı kararda Rusya’nın uluslararası hukuka ve yasaya aykırı olduğu açıklandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yaptığı açıklamada Rusya’nın Kırım’ı giderek askerileştirmesinden, gelişmiş askeri sistemlerini de Ukrayna’ya transfer etmesinden derin endişe duyulduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler alınan karar için destek çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler üyelerinin ve uluslararası örgütlerin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararını ve bir an önce Rusya’nın Kırım ve Ukrayna’daki faaliyetlerini sonlandırması için verilen çabanın desteklenmesi için çağrıda bulundu.

Rusya Uluslararası Hukuka Uygun Davransın

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu aldığı karar ile Rusya’nın ele geçirdiği Ukrayna askeri endüstri şirketlerini kullanmasını da kınadı. Ülkenin Kırım’daki nükleer tesisleri işletmeye son vermesinin de istendiği kararda mecburi askerlik hizmeti üzerinde de duruldu. Birleşmiş Milletler Rusya’nın Ukrayna vatandaşları ve Kırım sakinlerini askeri hizmet zorunluluğuna mecbur tutmayı bırakması istendi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararında Rusya’nın Kırım’da savaş gemileri üretmesi üzerinde de duruldu. Rusya’nın savaş gemisi inşa etme faaliyetlerinin kınandığı kararda Rusya’nın yasalara uygun seyrüseferleri engellemekten kaçınması da istendi.

BM Kararı Dünya Kamuoyu Görüşü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bağlayıcılığı bulunmayan kararın desteklenmesi gerektiğini belirtti. Batılı ülkeler tarafından desteklenen kararın dünya kamuoyu görüşünü yansıttığı da açıklandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 2019 yılında da benzer bir karar söz konusu olmuştu. Rusya’nın 2014 yılında da Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ve Sivastapol şehrini yasa dışı ihlak etmişti. O dönemde de Birlemiş Milletler karar almış ve ABD ile bazı AB ülkeleri Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Yorum Yap

Yorum Yap