1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Dağlık Karabağ’da Gerilim Yükselmeye Başladı

Dağlık Karabağ’da Gerilim Yükselmeye Başladı

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ gerginliğinde yeni gelişmeler yaşanıyor. İki ülke arasında imzalanan ateşkesin ihlal edildiğine dair açıklamalar geldi. Hadrut kasabasında gerçekleşen çatışmalarda 4 Azeri askerinin hayatını kaybettiği ve 6 Ermeni askerinin de yaralandığı açıkladı. Ateşkes ihlali ile ilgili 2 ülkeden de açıklamalar geldi.

Dağlık Karabağ'da Gerilim Yükselmeye Başladı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir süredir devam eden gerilim geçtiğimiz günlerde yeniden yükselmeye başladı. Rusya’nın arabuluculuğu ile ateşkes imzalayan taraflar arasında yeniden çatışma yaşandı. Hocavend ilinin Hodrat kasabasında yaşanan çatışmalarla ilgili Azerbaycan ve Ermenistan’dan farklı açıklamalar geldi. Taraflar birbirilerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

Dağlık Karabağ’ın ormanlık bölgesinde Ermenistan askerlerinin yollarını kaybettiğine dair yapılan haberlerin ardından bölgede çatıma çıktı. Ermenistan bölgede kaybolunduğuna ve saldırıya uğradıklarına dair açıklamada bulunurken, Azerbaycan ise Ermeni askerlerine çıkış için uyarıda bulunulduğunu ve fırsat tanındığını belirtti. Azerbaycan Ermeni askerlerinin uyarıları dinlememesi üzerine terörle mücadele operasyonu başlattıklarını açıkladı.

Azerbaycan 4 Azeri Askerin Hayatını Kaybettiğini Açıkladı

Son günlerde Hadrut kasabasında yaşanan ateşkes ihlalleri ile ilgili Azerbaycan Savunma Bakanlığı ve Devlet Güvenliği Servisi ortak bir açıklama yayınladı. Azerbaycan iki ülke arasında Rusya’nın arabuluculuğu ile 10 kasımda imzalanan ateşkesin hangi şartlarda ihlal edildiğini belirten bir bildiri yayınladı.

Azerbaycan yayınladığı açıklamada ateşkes sonrasında kendilerine ait olan Hadrut kasabasında bir takım Ermeni güçlerinin varlığını devam ettirdiğini belirtti. Ermenistan’dan askerlerin kaybolduğuna dair açıklamalar geldiğini belirten Azerbaycan, Ermenistan güçlerinin söz konusu güçlerinin bölgeden çıkarılması için Rus komutanlığına başvuru yaptığını da açıkladı. Açıklamada Azerbaycan güçlerinin Ermeni askerlerinin bölgeden çıkması için gerekli şartların sağlandığı ve Rus komutanlığından ormanlık bölgedeki askerlere uyarıda bulunulduğu da belirtildi. Azerbaycan söz konusu Ermenistan güçlerinin şartların sağlanmasına rağmen bölgeyi terk etmediklerini ve sivil ile askerlere karşı sabotaj eylemlerinde bulunduklarını açıkladı. Sur köyünde Ermeni güçlerinin çatışma başlattığını belirten Azerbaycan 4 Azeri askerinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Ermenistan: 6 Asker Yaralandı

Hadrut çatışmalardan önce Ermenistan’ın kontrolünde olan bölgelerden biriydi. Ateşkes sonrasında Azerbaycan’ın kontrolüne geçen Hadrut’tan Ermeni güçleri çekilmiş ancak bir takım askerlerin ormanlık alanda kaybolduğu açıklanmıştı. Geçtiğimiz gün yaşanan çatışmaların ardından Ermenistan ise saldırının Azerbaycan tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Ermenistan’ın saldırı ile ilgili ayrıntıların paylaşmadığı açıklamasında 6 Ermeni askerinin yaralandığı belirtildi.

Azerbaycan Bölgede Barış Sağlamak İstediklerini Duyurdu

Azerbaycan yaşanan ateşkes ihlali ile ilgili Ermeni askerlerinin uyarılara rağmen bölgeden çıkmamaları sebebi ile terörle mücadele operasyonu başlatmak zorunda kaldıklarını duyurdu. Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan ile yapılan anlaşma gereği, Ermenistan’dan provokasyonlara son vermesini istedi. İmzalanan ateşkese uyulması gerektiğini belirten Azerbaycan bölgede barış sağlamak istediklerinin de altını çizdi. Konu ile ilgili Rusya ise açıklamada bulunmadı. Bölgede ilerleyen günlerde neler yaşanacağı ve ihlallerin devam edip etmeyeceği ise merak konusu oldu.

Yorum Yap

Yorum Yap